Thursday, September 20, 2018

 

 

 

Nano zeeaquarium

Velen onder ons zouden het overwegen om een nano zeeaquarium aan te schaffen, de reden is heel simpel. Het neemt niet veel plaatst in beslag, de aanschafkost en onderhoudskost is veel lager en ook het energie verbruik. Geef toe wie vind het nu niet mooi om een klein rifje ergens op een plaatsje als eyecatcher van je woning.

Dit lijkt dan ook veel belovend als je het bekijkt en een beginner bent in de zee aquarium wereld, maar jammer genoeg niets is minder waar.

Een nano zeeaquarium vereist net iets meer onderhoud als een groter systeem, omdat we hier met een zeer klein watervolume zitten die met de minste verschuiving in waterwaardes onstabiel wordt ( denk maar aan de KH, CA en MG waardes ) Deze moeten altijd stabiel blijven of toch zo min mogelijk verschuivingen hebben wil men succesvol koralen houden in de nano bakjes.

Ook moet er opgelet worden dat er genoeg stroming en verlichting “ standaard” op de systemen zit.

Bij de Sera Marine cube is dit vaak niet het geval, een kleine aanpassing en je nano zeeaquarium is starters klaar.

(KOMT LINK NAAR ANDERE TAB)Op deze link beschrijven we later nog de enkele bekende systemen met hun voor en nadelen.

 

Wat kan er dan eigenlijk allemaal in zo een Nano zee aquarium?

De beste manier om altijd een zee aquarium te houden is met enorm veel koraal en een beperkt aantal vis, zeker als we met een nano zeeaquarium werken.

De Koralen

Soorten koralen die houdbaar zijn ,

LPS steekoraal : Mits goede opvolging van waardes en een stabiel systeem kunnen deze gehouden worden

SPS steenkoraal : Montipora zijn hierin de “makkelijke” houdbare koralen voor een nano zeeaquarium, Acropora zou kunnen gaan maar zal uiteindelijk heel moeilijk worden aangezien deze zeer speciale vereisten hebben in een zee aquarium. Maar niks is onmogelijk uiteindelijk.

 

Lederkoralen: Dit zijn de makkelijkste houdbare soorten in een nano zeeaquarium verder op de site vind u deze terug bij koralen -> lederkoralen

 

De vissen

Je hebt verschillende soorten kleinere zeevissen in de familie van de gobbies, pijlvissen en blenny’s

Best is dat ernaar gekeken word naar de maximum grootte van 10cm of voor als je  er meerder wil naar 5 a 7cm.

Voor men de vissen introduceert moet nagegaan worden of het systeem stabiel is, dit kunnen we zien aan de hand van de koralen hoe zij het doen.

Daarna kan je ze best traag inbrengen ( elke vis zijn rust geven, en andere vissen na een paar weken pas toe te voegen )

 

Het lijkt makkelijk? Maar is het dat ook ?

De meeste nano zee aquariums geven de indruk dat het echt simpel is, waarvan je vaak ook niet de mislukte projecten van mensen te zien krijgt maar juist de top bakjes… dit kan zeer misleidend zijn als je een beginner bent die aangezien de kostprijs een goedkoper zee aquarium wil.

De reden tot succes is wel simpel, deze kleine aquariums zijn zeer gevoelig aan waterwaardes, tempratuur omdat ze een kleinere watervolume bevatten. Wanneer er zich een schommeling in waterwaardes of tempratuur plaats vind zal dit ook direct zorgen voor stress in het aquarium en kan resulteren in het falen van het systeem.

 

Hoe start je er nu mee?

In een gesloten ecosysteem zoals in dit nano rif is het cruciaal dat er elke dag de waterwaardes getest worden, dit omdat als er iets mis is men ook direct kan ingrijpen voor het te laat is.

Vele grote merken hebben in hun gamma een kant en klaar nano reef systeem.

Denk maar aan ( links naar hun sites maken) Aqua life, Sera, Red Sea Max, Aqua medic…

Deze systemen bevatten een goede lichtsterkte per liter ,nano afschuimer en stromingspompen.

Het systeem van Aqualife is bij ons uit persoonlijke ervaring een van de betere in prijskwaliteit..

De mechanische filtratie wordt verzorgd door da nano afschuimers, en de biologische filtratie gebeurd door middel van leven steen en / of Real reef Rock, deze stenen hebben buiten hun filterende eigenschap ook de functie om als schuilplaatsen te dienen voor ongewervelde en om jou koralen op te bevestigen “ aqua scape “ genoemd.

Een nieuwe manier van biologische filtratie zijn de CER media marine pure blocks, deze zijn praktisch onzichtbaar in een nano zeeaquarium omdat we deze kunnen verwerken in het achterschot om toch de ultieme biologische filter te verkrijgen. Dit wordt vaak samen gebruikt met Real Reef Rock en of levend steen.

Eens de nano zeeaquarium opgestart is, kun je best een wekelijkse waterwissel doen van 10 a 20 %van het totale watervolume. Dit om vervuiling van algen tegen te gaan, de waterwaardes op peil te houden.

Na dit alles gelezen te hebben zou het begrijpelijker moeten zijn om een juiste opstart van een succesvol nano zeeaquarium te hebben.

 

Alvast veel succes!